Autor: 021.rs

Novi Sad
10.03.2022.
12:23 > 13:30
Ukupno 50 kontejnera "zvona" za staklo biće postavljeno na teritoriji Novog Sada, a neke od njih verovatno ste već i primetili na novosadskim ulicama.
  • Komifo

    12.03.2022 14:00
    @Vesna

    Simptomatično je da nisi ostala u svom gradiću, niti si otišla da živiš u Tuzli, nego si došla ovamo da kritikuješ. Svi vi kojim ste došli ovamo gde vam baš i ne valja i naprednije vam je negde drugde u regionu razmislite gde ste pogrešili i načinili sebe nesrećnim, i koliko trujete one kod kojih ste se doselili.
  • djole

    11.03.2022 19:19
    de je mapa sa lokacijama kanti
    de je mapa sa lokacijamaaaaa tih novih kontejneraaaaa
    ona slika na letku je ko neka uvreda
  • Stiv

    11.03.2022 16:03
    @Vesna

    Hahaha, govorite o Tuzli kao da je Luksemburg. To su priče za nekog ko nikad nije bio u BiH, vrlo dobro znamo kakve su Tuzlanske ulice i trotoari.
  • Vesna

    11.03.2022 15:37
    Za "komifo"
    Kad hoćeš nekog ,zbog svojih predrasuda,jer niti si obrazovan,i odgojen si da mrziš svakog ,verujem čak iz tebi samom nepoznatih razloga,a verujem zato što si dokon,da uvrediš onda to uradi kad si sto posto siguran u tačnost svojih izjava.Ja nisam Tuzlanka,rođena sam u Srbiji,a u NS sam došla jer sam se udala ovde.Ne mrzim nikog, jer je to opasan bumerang,pisem i pričam ono sto sam videla svojim očima,nekad davno ili sad.Volim što NS postaje kosmopolitski grad,volim da učim i slušam sebi ravne ili bolje od sebe.I NS nije tvoj,moj on je svih onih koji doprinose da on postoji,živi.Ako nikad nisi bio van svoje mesne zajednice,a ti lepo prošetaj,bar po Balkanu,pa ćeš da vidiš koliko su drugi i drugačiji od tebe bolji,napredniji,ljubazniji,a da ne govorim o drugim mestima po svetu.Poradi na svom karakteru,razmišljanju,možda se sutra probudis sretan,poletan,zadovoljan što sija sunce ili pada kiša u tvom mestu življenja a da ti za to nisu drugi i drugačiji od tebe krivi.Puno sreće u životu,naravno ako je prepoznas kad bude prolazila pored tebe.
  • Komifo

    11.03.2022 13:01
    @Vesna

    Pa kad je tako ljepo utuzli, zašto ste svi došli ovde u tuđinu?
  • milmar

    11.03.2022 07:01
    kako se
    peru pare, očit primer iz Čistoće nam dolazi ! pa mi ne mozemo sacuvati metalne i betonske kontejnere, a zamislite ove staklene ! ali da se mazne lova,to se moze, ali nisu jedini u i po gradu, pa kad zaredjate
  • Vesna

    11.03.2022 02:48
    Čudna mi čuda
    U Sanakom Mostu(BiH) su još sedamdestetih gidina 20.veka odovozili decu u vrtić i vraćali istu pred kuću,Tuzla imala kontejnere za svaku vrstu otpada,itd.,a vi se u 21.veku hvalite kontejnerima,na sred trotoara,za staklo.Prvo naučite napraviti trotoar tamo gde je logično da bude,parkiralista za auta,poplocane staze,uvedite zakone da se kućni ljubimci ne mogu izvoditi van da bi kakili po trotoarima,zelenim povrsinama,ljudima ispod prozora.Kad to rešite,onda možete da se hvalite da ste nešto uradili.Grad je prepun psećih govana po trotoaru,toga po selima nema.Kad odlučite da neku novinu uvedete na naše ulice,raspitajte se kod građana šta bi voljeli promeniti i urediti u svojoj okolini,gradu.Mi bolje znamo u dalje vidimo od vas gospodo.
  • citam i ne verujem

    10.03.2022 21:54
    Nela
    10.03.2022 • 16:32
    Da li taj kontejner očita količinu (gram, kilogram) koliko bacim u ovom slučaju stakla? I pritom mi izbaci papirić na kome piše cent, peni. A, onda odem i unovčim taj papirić(kada se nakupi) u nekoj prodavnici.
    To ima u ostalim zemljama.

    Gospodjo, nemojte pokusavati da prosipate pamet koju nemate. Ako ste pogresno razumeli dok ste bili kod nekoga u gostima ok, ali onda tako i recite, a ako ste ziveli napolju makar i kratko i niste shvatili sta je sta i koji kontejner cemu sluzi, onda nije ni cudo sto ste se vratili, ali barem nemojte da unosite zabunu u narod koji bi da se resi nagomilanih praznih tegli na ekoloski prihvatljiv nacin.
  • Tugomir

    10.03.2022 21:43
    Kaskamo opet
    Pre mnogo leta u Berlinu vidjeh automate u koje ljudi ubacuju staklo ali dobiju koji eurocent nazad zauzvrat. Nigde na ulici flasu ne mozes videti, sve je pokupljeno. Ovde ti radis za nekog drugog, samo za dzabe.. znam znam nepopularno misljenje :) lupaj minuse
  • Šefik

    10.03.2022 21:30
    Ovo je priznanje da su podzemni kontejneri potpuni promašaj. Trebaju posebni kontejneri i za papir, plastiku i dr. Šta smeta ako tako skupljene materijale budu uzimali skupljači sekundarnih sirovina? Oni će ih sigurno isporučiti na određeno mesto i pošteno zaraditi. Manje posla za Čistoću i manje zaludnih čuvara kontejnera.
  • /

    10.03.2022 20:20
    /
    sta bi sa oliverom dulicem?

    od njegove zaostavstine nit ima separacije nego su naprednjaci obesmislili i njegove podzemne kablove obzirom da po telepu mecu nove bandere.

  • Franja

    10.03.2022 20:08
    Negativci
    Ako se u kontejnere budemo bacili i belo i obojeno staklo onda je to potpun promašaj. Svugde po svetu posebno se skuplja. Zbog toga jer od objenog stakla može da bude samo obojeno kada se obrađuje a od belog može biti šta želite.
    Nekada i kod nas morali su da pokupe flaše i da vrate tamo odakle su dobili. To znači POVRATNA ambalaža. Danas samo pivske flaše vratimo u prodavnicu i tako vraćaju i kafane.
    Dobar početak. Pre par godina počeli su skupljati pet ambalažu u zatvorenom žutom ofarbanu kontejnere. Gde su? Možda i ova ideja tako završiti.
    Staklo je staklo ne kvari se, nije otrovno. A puno stvari koji se ne skuplja kao npr; baterije, akumulatori, lekovi itd. Zašto?
  • Cenejac

    10.03.2022 19:50
    Odlični za lager trešanja
  • mm

    10.03.2022 19:27
    a cuvari
    zaposliti i cuvare kontejnera da se smanji nezaposlenost a da su zauzeli pola pesackog to jesu..mi pesaci smo ugrozeni jer nam smanjuju prostor
  • Trajanka

    10.03.2022 18:58
    Odlično su se setili da pored guma i rezervnih delova sada prodaju i staklo. Mada,javna je tajna da se preprodaju i sirovine sa deponije. Ovo im je samo čistiji način da se ne bave ceprkanjem po deponiji. Bolje bi im bilo da su nabavili kante. To čekamo godinu dana i dalje nema i ne zna se kada će biti. Piso sam gradonačelniku ponovo pa da zna da nam nisu i dalje obezbedili.
  • xZx

    10.03.2022 18:53
    Znamo se
    Recikliranje je uvek dobro došlo, ali ne na ovakav način. Obzirom na naš mentalitet svaki kontejner bi morao da ima čuvara, inače...
  • @Nela

    10.03.2022 18:11
    Nela
    10.03.2022 • 16:32
    Da li taj kontejner očita količinu (gram, kilogram) koliko bacim u ovom slučaju stakla? I pritom mi izbaci papirić na kome piše cent, peni. A, onda odem i unovčim taj papirić(kada se nakupi) u nekoj prodavnici.
    To ima u ostalim zemljama.

    Ne, nema! Za tegle i flase koje nisu za kauciju nema. Ali, u pravu ste za ostale ambalaze. Napolju ovakvi kontejneri upravo i sluze za staklene ambalaze koje nisu za kauciju, nemojte da mesate dve vrste ambalaza. One koje se recikliraju u radnjama za njih se dobija povrat. Zasto to ovde ne postoji je potpuno nejasno. Prakticno sve limenke od piva, sokova, sve flase od kisele, koka kola i slicnih se u radnji ubace u masine i dobije papiric sa kojim moze ili da se uzme kes ili dalje pazari, ali takve ambalaze imaju QR kod. Ali ovakvi kontejneri su za ambalaze za koje nema kaucije. Znaci u "ostalim" zemljama postoje obe varijante i to je jedan od razloga zasto nema smeca na ulicama ili barem nema flasa i limenki.
  • pipi

    10.03.2022 16:45
    Pohvaljujem, ali to se ne stavlja na trotoar a ponajmanje tako da bude centralni fokus na ulici, kao da je neka skulptura, klupa ili fontana. Ovo isto važi i za ostale kontejnere. Nigde u uređenim gradovima kontejneri nisu postavljeni tako da okupiraju centralna mesta na ulici. Jedino se ovde stavljaju tako da bude lakše đubretarima, bez obzira na šta to liči. A liči na deponiju ceo grad
  • Mamislav Tatić

    10.03.2022 16:34
    ...
    Koliko vremena dok ih sve do jednog ne obiju?

    Četiri meseca?
  • Nela

    10.03.2022 16:32
    Da li taj kontejner očita količinu (gram, kilogram) koliko bacim u ovom slučaju stakla? I pritom mi izbaci papirić na kome piše cent, peni. A, onda odem i unovčim taj papirić(kada se nakupi) u nekoj prodavnici.
    To ima u ostalim zemljama.
  • Zemlja čudesa

    10.03.2022 16:05
    Ma, važi!
    Svi kupujemo pića ambalažirana u plastiku, jedino što je stakleno su tegle i tu i tamo poneka flaša od vina ili žestine. To malo što se nakupi će sekundarci da popajaju čim bude do pola puno, još će onog C3PO da spakuju i prebace kod Šulca.
  • Big boss

    10.03.2022 16:04
    Izgleda je vama u čistoći odzvonilo konačno. Samo ne znam kako ćete svoja imanja održavati bez radnika čistoće i naše mehanizacije?
  • Kamiondžija

    10.03.2022 16:03
    Bravo za još jednu glupost
    Samo su nam i te nakaze falile da se saplićemo o njih po i ovako uzanim trotoarima. Stvarno treba biti bez grama mozga pa ga u Ilije ognjanovica postaviti na trotoar između 2 pešačka prelaza, pa da smeta i pešacima i automobilima za preglednost.
  • juznjacka uteha

    10.03.2022 15:56
    recilkirani reciklatori
    Za ove koji ce da pljuju po nama Srbima, primer iz urbane sredine u SAD. Postoje kante za reciklazni otpad, sa sve uputstvom na poklopcu sta ide unutra. Svako malo dele i flajere, potrosise hiljade dolara na to. I sta mislite da li se postuje? Osnovno je da ne idu plasticne kese, a kante pune istih. A mi kao ne valjamo....
  • NS

    10.03.2022 15:54
    staklo
    Čudo jedno, i ovaj grad i njegovi građani i njihova uverenja! Pa je li nedavno održan neki protest zbog ekologije? Da li gotovo svakodnevno neka brižna ekološka duša izveštava o tome da je negde u gradu nešto posečeno ili da neki ubica zdrave životne sredine nije počistio za svojim psom? Da, naravno, svi to znamo i svi to čitamo! I konačno, kada su postavljeni kontejneri za onu vrstu otpada koji je verovatno, kao što je naveo jedan od retkih komentatora koji je pozitivno o ovom pisao, najisplativiji za recikliranje, a najduže se razlaže, sada ni to ne valja! Čitamo zaista nebulozne ideje, da se kontejneri postave na periferiji, pa do zloslutnih predviđanja da će biti odmah išarani i upropašćeni! Prosto se čovek zapita da li takvi jedva čekaju da se portrude da dokažu kako su tačno predvideli! Savladajte svoje mržnje, svoje sumnje u sve i svakog, pa se potrudite da i delom pokažete da ste za ono zbog čega protestujete! Doduše, kada protestujete, onda vas slikaju, a kada budete odlagali nešto u kontejner neći to biti zanimljivo nekim medijima, ali će biti korisno svima!
  • Nana

    10.03.2022 15:48
    3 boje
    Staklena ambalaža za reciklažu treba da se skuplja odvojeno, po bojama stakla, belo, zeleno i braon.
    PET ambalaža se skupljala, u čemu je problem, zašto se to ne čini?
    I šta je sa limenkama i metalom?
    Daleko smo od odnosa i odgovornosti prema životnoj sredini.
  • Novosađanin

    10.03.2022 15:46
    Sve boce od piva, gaziranih i negaziranih voda, sokova su nepovratna ambalaža i bacaju se iz ugostiteljskih objekata svake večeri u kontejnere. Količina tog otpada višestruko premašuje onaj koji stvaraju građani.
  • Yoyo

    10.03.2022 15:44
    Do maja 92. godine moja porodica je živela u Tuzli. Evo, već skoro pa punih 30 godina nismo tamo.
    No, u Tuzli su još onda, 3-4 godine pred ovaj rat, na ulicama postojali kontejneri za staklo, papir, metal…
    Ponavljam: pre više od 30 godina!
    Ajde mi se još malo hvalite sa novotarijom - kontejnerima za primarnu separaciju otpada!
  • Caapastar

    10.03.2022 15:24
    Ima ko
    Nazovete caapstar i donesu vam kante za ambalazu koliko hocete i jos vam plate i redovno nose toliko ima li ko da nosi
  • Novo naselje

    10.03.2022 15:24
    I onda cistoca sve u isti kamion
  • @ "@ Pajko"

    10.03.2022 15:24
    @ Pajko
    10.03.2022 • 14:14
    A to će da rade oko dva, tri sata posle ponoći da tandrču sa tim staklom i bude narod koji odmara i sakuplja snagu za naredni radni dan.
    Baš iz tog razloga ovakvi kontejneri za staklo u normalnom svetu se nalaze na periferiji gradova.

    Ne lupetaj. U Nemackoj su postavljeni u svakom kvartu oko zgrada i to posebno za braon, za zeleno i providno staklo. Tri razlicita. Pored njih obicno stoji i jedan za staru tehniku i jedan za staru odecu. Kakva periferija? Sve znate i sve vam smeta, a u stvarnosti nemate pojma nista.
  • Telepčan

    10.03.2022 15:14
    @pajo patak
    Bukvalno sam to hteo da napisem. Tesko ce nauciti danasnju bagru lepom ponasanju. Pazi kad ja Telepcan to kazem.
  • Borko

    10.03.2022 14:37
    Konačno !
  • @ Pajko

    10.03.2022 14:14
    A to će da rade oko dva, tri sata posle ponoći da tandrču sa tim staklom i bude narod koji odmara i sakuplja snagu za naredni radni dan.
    Baš iz tog razloga ovakvi kontejneri za staklo u normalnom svetu se nalaze na periferiji gradova.
  • pajo patak

    10.03.2022 14:13
    meiner Meinung nach
    ovo je moglo da prođe u NS pre 40 g., kao i u Švajcarskoj, danas kada je struktura stanovništva nepromenljivo drugačija nema šanse.
  • pera

    10.03.2022 14:11
    imali smo ovo pre 15+ god
    pokazni primer da shvatimo koliko godina su nas ove stetocine vratile u nazad
  • Box

    10.03.2022 14:09
    UK iskustvo
    U Londonu se kante sa reciklaznim materijalom (papir, plastika, staklo, ostaci hrane) skupljaju jednom sedmicno a general waste (ostali otpad) na svake dve nedelje. Zapanjili biste se da vidite kako zapravo malo ostalog otpada ostane kada se odvoji otpad za reciklazu. To radi svako domacinstvo i ne moramo da nosimo smece do zbirnih kontejnera jer svako domacinstvo od opstine dobije kante za reciklazu i generalni otpad.
  • lokacije

    10.03.2022 14:05
    Pa koje su lokacije? Na toj maloj slici deluje kao da je samo krug dvojke
  • Joca

    10.03.2022 14:00
    Pitam se za koliko će kontejneri biti polomljeni i išarani? Nedelju, dve?

    Zašto C-3PO na grudima ima šoker (crn, valjkasti predmet) postavljen od strane Peščanih ljudi?
    -Star Wars Episode IV - A New Hope (1977)-
  • biba

    10.03.2022 13:56
    opet naled...
    Bilo kuda, NALED svuda.
  • April u Beogradu

    10.03.2022 13:52
    Neka je i ova odlazeca vlast uradila nesto na polju ekologije…
  • Pajko

    10.03.2022 13:48
    Najviše staklenog otpada, na lokaciji kontejnera sa slike, imaju kafane i restorani. Svako veče iznose džakove praznih flaša.
    Znači, treba čovek treba da spusti džak, otvori ga, i onda jednu po jednu flašu ubacuje kroz otvor.
    Čisto sumnjam.
  • Samo kazem

    10.03.2022 13:36
    Za kim zvono zvoni
    R2D2 zvoni za C3P0 i cuvare kontejnera.
  • Ekolog amater

    10.03.2022 13:30
    Bravo!
    Bravo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna